Vulturul cinereu

În Spania

În Israel

Vulturul cinereu este o pasăre în mare parte solitară, fiind întâlnit singur sau în perechi mult mai frecvent decât majoritatea celorlalți vulturi din Lumea Veche. La carcasele mari sau la locurile de hrănire, se pot aduna grupuri mici. Astfel de grupuri pot include rareori până la 12 până la 20 de vulturi, cu unele rapoarte mai vechi de până la 30 sau 40.

ReproducereEdit

Un ou

În Europa, vulturul cinereu se întoarce la locul de cuibărit în ianuarie sau februarie. În Spania și Algeria, încep să cuibărească în februarie în martie, în Crimeea la începutul lunii martie, în nord-vestul Indiei în februarie sau aprilie, în nord-estul Indiei în ianuarie, iar în Turkestan în ianuarie. Se înmulțesc în colonii libere, cuiburile fiind rareori găsite în același copac sau în aceeași formațiune stâncoasă, spre deosebire de alți vulturi din Lumea Veche, care cuibăresc adesea în colonii foarte unite. În Spania, au fost găsite cuiburi la o distanță de 300 m (980 ft) până la 2 km (6.600 ft) unul de celălalt. Vulturul cinereu se reproduce în munții înalți și în pădurile mari, cuibărind în copaci sau, ocazional, pe marginea stâncilor. Sezonul de reproducere durează din februarie până în septembrie sau octombrie. Cea mai frecventă manifestare constă în mișcări de zbor sincron de către perechi. Cu toate acestea, jocurile de zbor între perechi și tineri nu sunt neobișnuite, păsările mari întrepătrunzând ghearele și coborând în spirală pe cer. Păsările folosesc bețe și crengi ca materiale de construcție, iar masculii și femelele cooperează în toate aspectele legate de creșterea puilor. Cuibul uriaș are un diametru de 1,45-2 m (4,8-6,6 picioare) și o adâncime de 1-3 m (3,3-9,8 picioare). Cuibul crește în dimensiuni pe măsură ce o pereche îl folosește în mod repetat de-a lungul anilor și ajunge adesea să fie decorat cu bălegar și piei de animale. Cuiburile pot ajunge până la 1,5-12 m (4,9-39,4 ft) înălțime într-un copac mare, cum ar fi stejarul, ienupărul, perele sălbatic, migdalul sau pinul. Cei mai mulți copaci de cuibărit se găsesc de-a lungul stâncilor. În câteva cazuri, au fost înregistrate cazuri de vulturi cinegetici care cuibăresc direct pe stânci. Un cuib de stâncă a umplut complet o cornișă cu o lățime de 3,63 m (11,9 ft) și o adâncime de 2,5 m (8,2 ft). De obicei, în cuibul de ouă se depune doar un singur ou, deși, în mod excepțional, se pot depune două. Ouăle au o culoare de bază albă sau șampanie palidă și sunt adesea acoperite cu semne roșii, purpurii sau roșu-maronii, fiind aproape la fel de pătate ca ouăle de șoim. Ouăle măsoară între 83,4 și 104 mm (3,28 și 4,09 inch) în înălțime și 58 și 75 mm (2,3 și 3,0 inch) în lățime, cu o medie de 90 mm × 69,7 mm (3,54 inch × 2,74 inch). Perioada de incubație poate varia de la 50 la 62 de zile, cu o medie de 50-56 de zile. În mod normal, ecloziunea are loc în aprilie sau mai în Europa. Puii abia eclozați sunt semi-altrici. Puii sunt acoperiți de un puf de culoare alb-cenușie până la gri-maroniu, care devine mai palid odată cu vârsta. Primele pene de zbor încep să crească din aceleași locașuri ca și puful când puiul are în jur de 30 de zile și acoperă complet puful până la vârsta de 60 de zile. Părinții hrănesc puii prin regurgitare și se pare că un cuib activ devine foarte urât mirositor și împuțit. Greutatea puișorilor din Mongolia a crescut de la doar 2 kg (4,4 lb) la vârsta de aproximativ o lună, la începutul lunii iunie, la o greutate puțin mai mare decât cea a părinților, ajungând la aproape 16 kg (35 lb) cu puțin timp înainte de a zbura la începutul toamnei. Zborul este raportat când puii au între 104 și 120 de zile, deși dependența de părinți poate continua timp de încă două luni. Urmărirea prin radio-satelit sugerează că vârsta de independență a puilor față de părinți este de 5,7-7 luni de la ecloziune (adică 2-3 luni după ce au zburat).

Succesul de cuibărit al vulturilor cintezi este relativ ridicat, aproximativ 90% din ouă reușind să eclozeze cu succes și mai mult de jumătate din puii de un an fiind cunoscuți ca supraviețuind până la vârsta adultă. Sunt părinți devotați și activi, ambii membri ai unei perechi de reproducere protejând cuibul și hrănind puii în schimburi prin regurgitare. În Mongolia, pisica lui Pallas (Otocolobus manul) și corbul comun (Corvus corax) sunt considerați potențiali prădători ai ouălor, atât în cuiburile din copaci, cât și în cele din stânci. Lupii cenușii (Canis lupus) și vulpile sunt, de asemenea, menționați ca potențiali prădători ai cuiburilor, dar, întrucât niciunul dintre aceștia nu se poate cățăra în copaci și, de asemenea, nu există incidente de prădare a cuiburilor de stâncă inaccesibile, acest lucru pare puțin probabil. Au existat relatări de martori despre vulturi bărboși (Gypaetus barbatus) și vulturi imperiali spanioli (Aquila adalberti) care au încercat să ucidă puii de cuib, dar în ambele cazuri au fost alungați de părinți. Există un singur caz în care un vultur imperial spaniol a atacat și a ucis un vultur cinereu într-un act de apărare a propriului cuib în Spania. Este posibil ca acvilele aurii și vulturul acvilă eurasiatic să încerce rareori să elimine un pui de cuib mai mare sau chiar adulți într-o ambuscadă, dar această specie nu este o pradă verificată pentru niciunul dintre ei și ar fi, după toate probabilitățile, un eveniment rar dacă s-ar întâmpla. Această specie poate trăi până la 39 de ani, deși 20 de ani sau mai puțin este probabil mai frecventă, fără alți prădători obișnuiți ai adulților în afară de om.

HrănireEdit

Șase vulturi cinteze cu grifonii eurasiatici mai mici

Ca toți vulturii, vulturul cinteze se hrănește mai ales cu carcase. Vulturul cinereu se hrănește cu cadavre de aproape orice tip, de la cele mai mari mamifere disponibile până la pești și reptile. În Tibet, carcasele mâncate în mod obișnuit pot include yaks sălbatici și domestici (Bos mutus și Bos grunniens), Bharal, gazele tibetane (Pseudois nayaur), kiangs (Equus kiang), iepuri lânoși (Lepus oiostolus), marmote de Himalaya (Marmota himalayana), oi domestice (Ovis aries) și chiar oameni, în special cei de la cimitirele lor celeste. Se pare că în Mongolia, marmotele de Tarbagan (Marmota sibirica) reprezentau cea mai mare parte a dietei, deși această specie este acum pe cale de dispariție, fiind preferată în alimentația localnicilor, prada sălbatică, de la vulpea corsac (Vulpes corsac) până la argali (Ovis ammon) putând fi consumată suplimentar în Mongolia. Din punct de vedere istoric, în Peninsula Iberică, vulturii cinerei se hrăneau în principal cu carcase de iepure european (Oryctolagus cuniculus), dar de când pneumonia hemoragică virală (VHP) a devastat populația de iepuri, cândva abundentă în această zonă, vulturii se hrănesc acum cu carcasele de oi domestice, completate de porci (Sus scrofa domesticus) și căprioare. În Turcia, preferințele alimentare au fost argali (Ovis ammon) (92 de carnaje), mistreți (Sus scrofa) (53 de carnaje), găini (Gallus gallus domesticus) (27 de carnaje), lupi cenușii (13 carnaje) și vulpi roșii (Vulpes vulpes) (13 carnaje). În mod neobișnuit, în peletele din Turcia s-a găsit o cantitate mare de material vegetal, în special conuri de pin. Dintre vulturii din aria sa de răspândire, cinereul este cel mai bine echipat pentru a sfâșia pieile rezistente ale carcaselor datorită ciocului său puternic. Acesta poate chiar să rupă oase, cum ar fi coastele, pentru a avea acces la carnea animalelor mari. Este dominant față de alți gunoieri din aria sa de răspândire, chiar și față de alți vulturi mari, cum ar fi vulturii Gyps, vulturii bărboși sau prădătorii feroce de la sol, cum ar fi vulpile. În timp ce vulturii Gyps zgomotoși ciripesc și zboară în jurul lor, vulturii cintezei, adesea silențioși, îi vor ține bine la distanță până când sunt satisfăcuți și și-au luat propria porție. O serie de fotografii realizate recent arată un vultur cinereous atacând un grifon himalayan în zbor din motive necunoscute, deși grifonul nu a fost rănit grav. Vulturii cinereus intimidează și domină frecvent vulturii de stepă (Aquila nipalensis) atunci când cele două specii sunt atrase de aceeași pradă și de aceleași cadavre în timp ce iernează în Asia. Un rar act reușit de cleptoparazitism asupra unui vultur cinereu a fost filmat în Coreea, când un vultur de mare Steller (Haliaeetus pelagicus) a furat mâncare de la vultur.

Un vultur cinereu se hrănește în Spania

Cea mai apropiată rudă în viață a acestuia este probabil vulturul cu față de lapiez, care ia ocazional pradă vie. Ocazional, vulturul cinereu a fost înregistrat ca prădând, de asemenea, pradă vie. Printre animalele vii pe care se pare că le capturează vulturii cinerei se numără vițeii de iaci și de bovine domestice (Bos primigenius taurus), purcei, miei și căței domestici (Canis lupus familiaris), vulpi, miei de oi sălbatice, precum și puii de păsări mari, cum ar fi gâștele, lebedele și fazanii, diverse rozătoare și, rareori, amfibieni și reptile. Această specie a vânat broaște țestoase (pe care vulturii sunt susceptibili să le ucidă transportându-le în zbor și lăsându-le să cadă pe stânci pentru a pătrunde în carapace; cf. Eschilus#Mort) și șopârle. Deși rareori au fost observați în actul de ucidere a ungulatelor, au fost înregistrați vulturi cineori care zboară la joasă înălțime în jurul turmelor și se hrănesc cu ungulate sălbatice recent ucise despre care se crede că au ucis. În principal, sunt vânați mieii sau vițeii nou-născuți, în special cei bolnavi. Deși, în mod normal, nu se crede că reprezintă o amenințare pentru mieii domestici sănătoși, au fost confirmate cazuri rare de prădare a mieilor aparent sănătoși. Printre speciile despre care se crede că au fost vânate de către vulturii cinegori se numără argali, antilopa saiga (Saiga tatarica), gazela mongolă (Procapra gutturosa) și antilopa tibetană (Pantholops hodgsonii).

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.