Sęp cynamonowy

W Hiszpanii

W Izraelu

Sęp cynamonowy jest ptakiem w dużej mierze samotnym, spotykanym samotnie lub w parach znacznie częściej niż większość innych sępów Starego Świata. Przy dużych tuszach lub miejscach żerowania mogą gromadzić się małe grupy. Takie grupy mogą rzadko obejmować do 12 do 20 sępów, z niektórymi starszymi doniesieniami do 30 lub 40.

LęgEdit

Jajo

W Europie, sęp cinereous powracają na tereny lęgowe w styczniu lub lutym. W Hiszpanii i Algierii zaczynają gniazdowanie w lutym na marzec, na Krymie na początku marca, w północno-zachodnich Indiach w lutym lub kwietniu, w północno-wschodnich Indiach w styczniu, a w Turkiestanie w styczniu. Rozmnażają się w luźnych koloniach, z gniazdami rzadko można znaleźć w tym samym drzewie lub formacji skalnej, w przeciwieństwie do innych sępów Starego Świata, które często gniazdują w ciasnych koloniach. W Hiszpanii znaleziono gniazda oddalone od siebie o 300 m (980 stóp) do 2 km (6.600 stóp). Sęp płowy lęgnie się w wysokich górach i dużych lasach, gniazdując na drzewach lub czasami na klifach. Sezon lęgowy trwa od lutego do września lub października. Najczęstszym pokazem są synchroniczne ruchy lotne par. Jednak gra lotnicza między parami i młodymi nie jest niczym niezwykłym, z dużymi ptakami splatającymi szpony i spiralami w dół przez niebo. Ptaki używają patyków i gałązek jako materiałów budowlanych, a samce i samice współpracują we wszystkich sprawach związanych z wychowaniem młodych. Ogromne gniazdo ma 1,45-2 m (4,8-6,6 ft) szerokości i 1-3 m (3,3-9,8 ft) głębokości. Gniazdo zwiększa swoje rozmiary, ponieważ para używa go wielokrotnie przez lata i często jest ozdabiane łajnem i skórami zwierząt. Gniazda mogą mieć wysokość od 1,5 do 12 m (4,9 do 39,4 stóp) na dużym drzewie, takim jak dąb, jałowiec, dzika grusza, migdałowiec lub sosna. Większość drzew gniazdowych znajduje się wzdłuż klifów. W kilku przypadkach odnotowano sępy płowe gniazdujące bezpośrednio na klifach. Jedno gniazdo na klifie całkowicie wypełniało gzyms o szerokości 3,63 m i głębokości 2,5 m. Sprzęgło jaj zwykle składa się tylko z jednego jaja, choć wyjątkowo mogą być złożone dwa. Jaja mają biały lub blady kolor bazowy buff są często pokryte czerwonymi, purpurowymi lub czerwono-brązowymi znakami, będąc prawie tak nakrapiane jak jajo sokoła. Jaja mierzą od 83,4 do 104 mm (3,28 do 4,09 cala) wysokości i 58 do 75 mm (2,3 do 3,0 cala) szerokości, ze średnią 90 mm × 69,7 mm (3,54 cala × 2,74 cala). Okres inkubacji może wynosić od 50 do 62 dni, średnio 50-56 dni. Zazwyczaj wylęg następuje w kwietniu lub maju w Europie. Nowo wyklute młode są półwyklute. Młode pokryte są puchem o barwie od szarobiałej do szarobrązowej, który z wiekiem staje się coraz bledszy. Pierwsze pióra lotne zaczynają wyrastać z tych samych gniazd co puch, gdy pisklę ma około 30 dni i całkowicie pokrywają puch do 60 dnia życia. Rodzice karmią młode przez regurgitację, a aktywne gniazdo podobno staje się bardzo cuchnące. Waga piskląt w Mongolii wzrosła z zaledwie 2 kg (4,4 lb), gdy mają one około miesiąca na początku czerwca, do nieco większej masy niż ich rodzice do prawie 16 kg (35 lb) na krótko przed wyfrunięciem wczesną jesienią. Fledging jest zgłaszane, gdy pisklęta są 104-120 dni życia, choć zależność od rodziców może trwać przez kolejne dwa miesiące. Śledzenie radiowo-satelitarne sugeruje, że wiek uniezależnienia się młodych od rodziców wynosi 5,7-7 miesięcy po wykluciu (tj. 2-3 miesiące po opierzeniu).

Sukces lęgowy sępów zbożowych jest stosunkowo wysoki, z około 90% jaj, które pomyślnie się wykluwają i ponad połową rocznych ptaków, które przeżywają do dorosłości. Są one oddanymi, aktywnymi rodzicami, oboje członkowie pary lęgowej chronią gniazdo i karmią młode na zmianę przez przełykanie. W Mongolii kot Pallasa (Otocolobus manul) i kruk zwyczajny (Corvus corax) są uważane za potencjalnych drapieżników jaj zarówno w gniazdach na drzewach, jak i na klifach. Wilki szare (Canis lupus) i lisy są również wymieniane jako potencjalne drapieżniki gniazd, ale ponieważ żaden z nich nie potrafi wspinać się na drzewa i nie ma również przypadków drapieżnictwa na niedostępnych gniazdach na klifach, wydaje się to mało prawdopodobne. Istnieją relacje świadków, że sępy brodate (Gypaetus barbatus) i hiszpańskie orły cesarskie (Aquila adalberti) próbowały zabić pisklęta, ale w obu przypadkach zostały przegonione przez rodziców. Istnieje jeden przypadek hiszpańskiego orła cesarskiego, który zaatakował i zabił sępa cinereous w obronie własnego gniazda w Hiszpanii. Orły przednie i puchacze mogą rzadko próbować zlikwidować starsze pisklęta lub nawet osobniki dorosłe w zasadzce, ale gatunek ten nie jest sprawdzoną ofiarą dla żadnego z nich i najprawdopodobniej byłoby to rzadkie zdarzenie, gdyby do niego doszło. Ten gatunek może żyć do 39 lat, choć 20 lat lub mniej jest prawdopodobnie bardziej powszechne, bez regularnych drapieżników dorosłych innych niż człowiek.

KarmienieEdit

Sześć sępów płowych z mniejszymi gryfonami euroazjatyckimi

Jak wszystkie sępy, sęp płowy zjada głównie padlinę. Sęp cinereous żywi się padliną niemal każdego rodzaju, od największych dostępnych ssaków po ryby i gady. W Tybecie, powszechnie spożywane tusze mogą obejmować zarówno dzikie i domowe jaki (Bos mutus i Bos grunniens), Bharal, gazele tybetańskie (Pseudois nayaur), kiangi (Equus kiang), zające wełniste (Lepus oiostolus), świstaki himalajskie (Marmota himalayana), owce domowe (Ovis aries), a nawet ludzi, głównie tych na ich niebiańskich cmentarzach. Podobno w Mongolii największą część diety stanowiły świstaki z Tarbaganu (Marmota sibirica), chociaż gatunek ten jest obecnie zagrożony, ponieważ jest preferowany w diecie miejscowej ludności, dodatkowo w Mongolii mogą być spożywane dzikie ofiary, od lisa corsac (Vulpes corsac) do argali (Ovis ammon). Dawniej sępy obrożne na Półwyspie Iberyjskim żywiły się głównie tuszami królików europejskich (Oryctolagus cuniculus), ale odkąd wirusowe krwotoczne zapalenie płuc (VHP) zniszczyło liczną niegdyś populację królików, sępy żywią się padliną owiec domowych, uzupełnianą przez świnie (Sus scrofa domesticus) i jelenie. W Turcji preferowane były: argali (Ovis ammon) (92 sztuki padliny), dzik (Sus scrofa) (53 sztuki), kurczaki (Gallus gallus domesticus) (27 sztuk), wilki szare (13 sztuk) i lisy rude (Vulpes vulpes) (13 sztuk). Co nietypowe, w peletach z Turcji znaleziono dużą ilość materiału roślinnego, zwłaszcza szyszek sosnowych. Spośród sępów w swoim zasięgu cinereus dzięki potężnemu dziobowi jest najlepiej przygotowany do rozdzierania twardych skór padliny. Potrafi nawet rozłupać kości, takie jak żebra, aby dostać się do mięsa dużych zwierząt. Jest dominujący nad innymi padlinożercami w swoim zasięgu, nawet nad innymi dużymi sępami, takimi jak sępy gipsowe, sępy brodate czy zaciekłe drapieżniki naziemne, takie jak lisy. Podczas gdy hałaśliwe sępy gipsowe skrzeczą i latają dookoła, często ciche sępy cinereous będą trzymać je na dystans aż do momentu, gdy będą zadowolone i będą miały swoje własne zapasy. Seria zdjęć zrobionych ostatnio pokazuje sępa płowego atakującego z nieznanych powodów gryfa himalajskiego w locie, chociaż gryf nie został poważnie ranny. Sępy płowe często znęcają się i dominują nad orłami stepowymi (Aquila nipalensis), gdy te dwa gatunki są przyciągane do tej samej zdobyczy i padliny podczas zimowania w Azji. Rzadki udany akt kleptopasożytnictwa na sępie cinerealnym został sfilmowany w Korei, kiedy orzeł morski Stellera (Haliaeetus pelagicus) ukradł pożywienie sępowi.

Sęp obrożny żerujący w Hiszpanii

Jego najbliższym żyjącym krewnym jest prawdopodobnie sęp płowy, który od czasu do czasu przyjmuje żywą ofiarę. Od czasu do czasu odnotowano, że sęp płowy żeruje również na żywych ofiarach. Żywe zwierzęta, które podobno padły łupem sępów cynamonowych obejmują cielęta jaków i bydła domowego (Bos primigenius taurus), prosięta, jagnięta domowe i szczenięta (Canis lupus familiaris), lisy, jagnięta dzikich owiec, wraz z pisklętami i pisklętami dużych ptaków, takich jak gęsi, łabędzie i bażanty, różne gryzonie oraz rzadko płazy i gady. Gatunek ten polował na żółwie (które sępy prawdopodobnie zabijają, unosząc je w locie i zrzucając na skały, aby przebić skorupę; por. Chociaż rzadko obserwowane podczas zabijania zwierząt kopytnych, sępy obrożne były rejestrowane jako przelatujące nisko wokół stad i żywiące się niedawno zabitymi dzikimi zwierzętami kopytnymi, o których sądzi się, że zostały zabite. Polują głównie na nowonarodzone jagnięta lub cielęta, zwłaszcza chore. Chociaż zwykle nie uważa się, aby stanowiły one zagrożenie dla zdrowych jagniąt domowych, potwierdzono rzadkie przypadki drapieżnictwa na pozornie zdrowych jagniętach. Wśród gatunków, na które prawdopodobnie polowały sępy cinereous, znajdują się argali, antylopa saiga (Saiga tatarica), gazela mongolska (Procapra gutturosa) i antylopa tybetańska (Pantholops hodgsonii).

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.