In Spanje

In Israël

De kinnegier is een grotendeels solitaire vogel, die veel vaker alleen of in paartjes wordt aangetroffen dan de meeste andere gieren uit de Oude Wereld. Bij grote kadavers of voederplaatsen kunnen kleine groepen samenkomen. Dergelijke groepen kunnen zelden tot 12 à 20 gieren omvatten, met enkele oudere meldingen van wel 30 of 40.

BroedenEdit

Een ei

In Europa keert de monniksgier in januari of februari terug naar de broedplaats. In Spanje en Algerije beginnen ze in februari of maart te broeden, op de Krim begin maart, in Noordwest-India in februari of april, in Noordoost-India in januari, en in Turkestan in januari. Ze broeden in losse kolonies, waarbij de nesten zelden in dezelfde boom of rotsformatie worden aangetroffen, in tegenstelling tot andere gieren uit de Oude Wereld die vaak in hechte kolonies broeden. In Spanje zijn nesten gevonden op een afstand van 300 m tot 2 km van elkaar. De monniksgier broedt in hoge bergen en grote bossen, in bomen of soms op richels van kliffen. Het broedseizoen loopt van februari tot september of oktober. De meest voorkomende vertoning bestaat uit synchrone vliegbewegingen door paartjes. Maar ook vliegspelletjes tussen paren en jonge vogels zijn niet ongewoon, waarbij de grote vogels hun klauwen in elkaar grijpen en spiraalsgewijs door de lucht naar beneden vliegen. De vogels gebruiken stokken en twijgen als bouwmateriaal, en mannetjes en vrouwtjes werken samen bij alle zaken die te maken hebben met het grootbrengen van de jongen. Het reusachtige nest is 1,45-2 m (4,8-6,6 ft) breed en 1-3 m (3,3-9,8 ft) diep. Het nest wordt groter naarmate een paartje het in de loop der jaren herhaaldelijk gebruikt en wordt vaak versierd met mest en dierenhuiden. De nesten kunnen 1,5 tot 12 m hoog zijn in een grote boom, zoals een eik, jeneverbes, wilde peer, amandelboom of den. De meeste nestbomen zijn te vinden langs kliffen. In enkele gevallen is vastgesteld dat de aasgier direct op kliffen nestelt. Eén nest op een klif vulde een richel van 3,63 m (11,9 ft) breed en 2,5 m (8,2 ft) diep. Het legsel bestaat meestal uit slechts één ei, hoewel er uitzonderlijk twee kunnen worden gelegd. De eieren hebben een witte of lichtbruine basiskleur en zijn vaak bedekt met rode, purperachtige of roodbruine vlekken, bijna net zo gevlekt als het ei van een valk. De eieren meten 83,4 tot 104 mm (3,28 tot 4,09 inch) in hoogte en 58 tot 75 mm (2,3 tot 3,0 inch) in breedte, met een gemiddelde van 90 mm × 69,7 mm (3,54 × 2,74 inch). De incubatieperiode kan variëren van 50 tot 62 dagen, met een gemiddelde van 50-56 dagen. In Europa komt het jong gewoonlijk in april of mei uit. De pas uitgekomen jongen zijn semi-altriciaal. De jongen zijn bedekt met grijswit tot grijsbruin gekleurd dons dat bleker wordt naarmate ze ouder worden. De eerste vliegveren beginnen te groeien uit dezelfde oogjes als het dons wanneer het jong ongeveer 30 dagen oud is en bedekken het dons volledig wanneer het 60 dagen oud is. De ouders voeden de jongen door uitbraken en een actief nest wordt naar verluidt erg vies en stinkend. Het gewicht van de nestjongen in Mongolië is toegenomen van 2 kg begin juni, wanneer ze ongeveer een maand oud zijn, tot bijna 16 kg kort voor het uitvliegen in de vroege herfst, wanneer ze iets zwaarder zijn dan hun ouders. Het uitvliegen wordt gemeld als de jongen 104-120 dagen oud zijn, hoewel de afhankelijkheid van de ouders nog twee maanden kan voortduren. Volgens de radiosatellietvolgsystemen zijn de jongen 5,7-7 maanden na het uitvliegen onafhankelijk van hun ouders (d.w.z. 2-3 maanden na het uitvliegen).

Het nestsucces van de kruisgier is relatief hoog: ongeveer 90% van de eieren komt succesvol uit en van meer dan de helft van de jaarlingen is bekend dat ze de volwassenheid halen. Het zijn toegewijde, actieve ouders, waarbij beide leden van een broedpaar het nest beschermen en de jongen om beurten voeden via oprispingen. In Mongolië worden de Pallas’ kat (Otocolobus manul) en de gewone raaf (Corvus corax) beschouwd als potentiële predatoren van eieren in zowel boom- als klifnesten. Grijze wolven (Canis lupus) en vossen worden ook genoemd als potentiële nestpredatoren, maar aangezien geen van beide in bomen kan klimmen en er ook geen incidenten zijn van predatie op ontoegankelijke klifnesten, lijkt dit onwaarschijnlijk. Er zijn getuigenissen van pogingen van lammergieren (Gypaetus barbatus) en Spaanse keizerarenden (Aquila adalberti) om nestjongen te doden, maar in beide gevallen werden ze verjaagd door de ouders. Er is een enkel geval bekend van een Spaanse keizerarend die een lammergier aanviel en doodde ter verdediging van zijn eigen nest in Spanje. Steenarenden en oehoes kunnen in zeldzame gevallen trachten een ouder nestjong of zelfs volwassen dieren in een hinderlaag te lokken, maar de soort is voor geen van beide een geverifieerde prooi en het zou naar alle waarschijnlijkheid een zeldzame gebeurtenis zijn als het toch zou gebeuren. Deze soort kan tot 39 jaar oud worden, hoewel 20 jaar of minder waarschijnlijk gebruikelijker is, met geen regelmatige predatoren van volwassen dieren anders dan de mens.

VoedingEdit

Zes cinereusgieren met de kleinere Eurasian griffons

Zoals alle gieren, eet de cinereusgier voornamelijk aas. De aasgier eet vrijwel elk soort aas, van de grootste zoogdieren tot vissen en reptielen. In Tibet worden karkassen gegeten van zowel wilde als tamme yaks (Bos mutus en Bos grunniens), Bharal, Tibetaanse gazellen (Pseudois nayaur), kiangs (Equus kiang), wolharzen (Lepus oiostolus), Himalayamarmotten (Marmota himalayana), tamme schapen (Ovis aries), en zelfs mensen, vooral die op hun hemelse begraafplaatsen. Naar verluidt vormden in Mongolië de Tarbaganmarmotten (Marmota sibirica) het grootste deel van het dieet, hoewel deze soort thans bedreigd is omdat zij de voorkeur geniet in het dieet van de plaatselijke bevolking; wilde prooien gaande van de corsavos (Vulpes corsac) tot de argali (Ovis ammon) kunnen in Mongolië aanvullend worden gegeten. In het verleden voedden de aasgieren op het Iberisch schiereiland zich hoofdzakelijk met karkassen van Europese konijnen (Oryctolagus cuniculus), maar sinds de virale hemorragische longontsteking (VHP) de eens zo overvloedige konijnenpopulatie daar heeft vernietigd, zijn de gieren nu aangewezen op de karkassen van tamme schapen, aangevuld met varkens (Sus scrofa domesticus) en herten. In Turkije waren de voorkeuren voor het dieet: argali (Ovis ammon) (92 stuks aas), everzwijn (Sus scrofa) (53 stuks), kippen (Gallus gallus domesticus) (27 stuks), grijze wolven (13 stuks) en rode vossen (Vulpes vulpes) (13 stuks). Ongewoon genoeg werd in Turkse braakballen een grote hoeveelheid plantaardig materiaal aangetroffen, vooral dennenappels. Van alle gieren in zijn verspreidingsgebied is de cinereus dankzij zijn krachtige snavel het best in staat om taaie huiden van karkassen open te scheuren. Hij kan zelfs botten, zoals ribben, breken om bij het vlees van grote dieren te komen. Hij is dominant over andere aaseters in zijn verspreidingsgebied, zelfs over andere grote gieren zoals de zigeunergier, de lammergier of felle grondroofdieren zoals vossen. Terwijl de luidruchtige monniksgieren kwetteren en rondvliegen, houden de vaak zwijgende aasgieren hen goed op afstand tot ze tevreden zijn en hun eigen portie hebben gehad. Op een reeks foto’s die onlangs zijn genomen, is te zien hoe een kinereusgier om onbekende redenen een Himalayagrijze gier tijdens de vlucht aanvalt, hoewel de gier niet ernstig gewond is. Vale gieren pesten en domineren vaak steppearenden (Aquila nipalensis) wanneer de twee soorten tijdens de overwintering in Azië dezelfde prooi en hetzelfde aas aantrekken. Een zeldzame succesvolle daad van kleptoparasitisme op een lammergier werd gefilmd in Korea toen een Steller’s zeearend (Haliaeetus pelagicus) voedsel stal van de gier.

Een kineregier die zich voedt in Spanje

Zijn nauwst levende verwant is waarschijnlijk de lammergier, die af en toe een levende prooi vangt. Af en toe is ook vastgesteld dat de monniksgier op levende prooien jaagt. Levende dieren die door de monniksgier zouden zijn gevangen zijn o.a. kalveren van yaks en runderen (Bos primigenius taurus), biggen, lammeren en pups (Canis lupus familiaris), vossen, lammeren van wilde schapen, alsook jongen en uitgevlogen jongen van grote vogels zoals ganzen, zwanen en fazanten, verschillende knaagdieren en zelden amfibieën en reptielen. Deze soort heeft gejaagd op schildpadden (die de gieren waarschijnlijk doden door ze in de vlucht mee te nemen en op rotsen te laten vallen om het schild te penetreren; cf. Aeschylus#Dood) en hagedissen. Hoewel zelden waargenomen bij het doden van hoefdieren, zijn er gevallen bekend van cinereus gieren die laag overvliegen rond kuddes en zich voeden met recent gedode wilde hoefdieren. Vooral op pasgeboren lammeren of kalveren wordt gejaagd, vooral op zieke dieren. Hoewel normaal niet wordt aangenomen dat het een bedreiging vormt voor gezonde huislammeren, is zeldzame predatie op ogenschijnlijk gezonde lammeren bevestigd. Soorten waarop vermoedelijk door aasgieren is gejaagd zijn o.a. argali, saiga-antilope (Saiga tatarica), Mongoolse gazelle (Procapra gutturosa) en Tibetaanse antilope (Pantholops hodgsonii).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.