Keselyűsólyom

Spanyolországban

Izraelben

A keselyűsólyom nagyrészt magányos madár, egyedül vagy párban sokkal gyakrabban fordul elő, mint a legtöbb más óvilági keselyű. Nagyobb tetemeknél vagy táplálkozóhelyeken kisebb csoportok gyűlhetnek össze. Az ilyen csoportok ritkán akár 12-20 keselyűből is állhatnak, egyes régebbi jelentések szerint akár 30 vagy 40 is lehet.

SzaporodásSzerkesztés

Egy tojás

A keselyű Európában januárban vagy februárban tér vissza a fészkelőhelyre. Spanyolországban és Algériában február-márciusban, a Krímben március elején, Északnyugat-Indiában februárban vagy áprilisban, Északkelet-Indiában januárban, Turkesztánban januárban kezdenek fészkelni. Laza kolóniákban költ, a fészkek ritkán találhatók ugyanazon a fán vagy sziklaképződményen, ellentétben más óvilági keselyűkkel, amelyek gyakran szoros kolóniákban fészkelnek. Spanyolországban a fészkeket egymástól 300 m és 2 km távolságban találták. A keselyűsólyom magas hegyekben és nagy erdőkben költ, fákon vagy időnként sziklapárkányokon fészkel. A költési időszak februártól szeptemberig vagy októberig tart. A leggyakoribb látványosság a párok szinkronizált repülési mozdulataiból áll. Nem ritka azonban a párok és a fiatal egyedek közötti repülési játék sem, amikor a nagytestű madarak összekulcsolják karmaikat, és spirálisan lefelé szállnak az égen. A madarak építőanyagként botokat és gallyakat használnak, és a hímek és a nőstények együttműködnek a fiókanevelés minden kérdésében. A hatalmas fészek 1,45-2 m átmérőjű és 1-3 m mély. A fészek egyre nagyobb lesz, ahogy a pár az évek során többször is használja, és gyakran trágyával és állatbőrökkel díszítik. A fészkek 1,5-12 m (4,9-39,4 láb) magasak lehetnek egy nagy fán, például tölgyfán, borókán, vadkörtefán, mandulafán vagy fenyőfán. A legtöbb fészkelő fát sziklák mentén találjuk. Néhány esetben közvetlenül a sziklákon fészkelő keselyűket is észleltek. Az egyik sziklafészek teljesen kitöltött egy 3,63 m széles és 2,5 m mély párkányt. A fészekalj jellemzően csak egyetlen tojást tartalmaz, bár kivételesen két tojást is rakhatnak. A tojások alapszíne fehér vagy halvány buff színű, gyakran vörös, lilás vagy vörösesbarna jegyekkel tarkított, majdnem olyan foltos, mint a sólyom tojása. A tojások 83,4-104 mm magasak és 58-75 mm szélesek, átlagosan 90 mm × 69,7 mm-esek. A lappangási idő 50-62 nap között lehet, átlagosan 50-56 nap. A kelés Európában általában áprilisban vagy májusban történik. A frissen kikelt kicsinyek félig-meddig elpusztulnak. A kicsinyeket szürkésfehér vagy szürkésbarna színű pehely borítja, amely az életkor előrehaladtával halványabbá válik. Az első repülőtollak körülbelül 30 napos korukban kezdenek nőni a pehelytollakkal megegyező tokból, és 60 napos korukra teljesen beborítják a pehelytollat. A szülők a kicsinyeket öklendezéssel táplálják, és az aktív fészek állítólag nagyon büdös és bűzös lesz. Mongóliában a fészekaljak súlya a június eleji, körülbelül egy hónapos korukban mért 2 kg-ról (4,4 font) a szülőknél valamivel nagyobbra, közel 16 kg-ra (35 font) nőtt röviddel a kora őszi kirepülés előtt. A fészekaljak 104-120 napos korukban repülnek, bár a szülőktől való függés még két hónapig tarthat. A rádióműholdas nyomon követés szerint a fiatalok szüleiktől való függetlenedése a kikelés után 5,7-7 hónappal kezdődik (azaz 2-3 hónappal a kirepülés után).

A cinegék fészkelési sikere viszonylag magas: a tojások mintegy 90%-a sikeresen kikel, és az egyéves madarak több mint fele túléli a felnőttkort. Odaadó, aktív szülők, a költőpár mindkét tagja védi a fészket, és felváltva etetik a kicsinyeket öklendezéssel. Mongóliában a pallas macska (Otocolobus manul) és a közönséges holló (Corvus corax) a tojások potenciális ragadozóinak számítanak mind a fa-, mind a sziklafészekben. A szürke farkast (Canis lupus) és a rókát is említik potenciális fészekragadozóként, de mivel egyikük sem tud fára mászni, és a megközelíthetetlen sziklafészkeken sem történt ragadozás, ez valószínűtlennek tűnik. Szemtanúk beszámoltak arról, hogy szakállas keselyűk (Gypaetus barbatus) és spanyol császársasok (Aquila adalberti) megpróbálták megölni a fészekaljakat, de mindkét esetben a szülők elkergették őket. Spanyolországban egyetlen esetben fordult elő, hogy egy spanyol császársas saját fészkének védelmében megtámadott és megölt egy keselyűt. Az aranysas és az örvös sas ritkán megkísérelhet egy idősebb fészekaljat vagy akár felnőtt egyedet lesből elpusztítani, de a faj egyikük számára sem igazolt zsákmány, és minden valószínűség szerint ritka esemény lenne, ha mégis előfordulna. Ez a faj akár 39 évig is élhet, bár a 20 év vagy annál kevesebb valószínűleg gyakoribb, és az emberen kívül nincs rendszeres ragadozója a kifejlett egyedeknek.

TáplálkozásSzerkesztés

Hat cinege keselyű a kisebb eurázsiai griffmadarakkal

Mint minden keselyű, a cinege keselyű is főleg hullát eszik. A keselyű szinte bármilyen típusú hullával táplálkozik, a legnagyobb elérhető emlősöktől kezdve a halakig és hüllőkig. Tibetben az általánosan fogyasztott tetemek között lehetnek vad és házi jakok (Bos mutus és Bos grunniens), bharal, tibeti gazellák (Pseudois nayaur), kiangok (Equus kiang), gyapjas nyulak (Lepus oiostolus), himalájai mormoták (Marmota himalayana), házi juhok (Ovis aries), sőt emberek is, főleg az égi temetkezési helyeken. Mongóliában állítólag a tarbagáni mormoták (Marmota sibirica) tették ki a táplálék legnagyobb részét, bár ez a faj ma már veszélyeztetett, mivel a helyi emberek étrendjében előnyben részesítik, Mongóliában emellett a korzikai rókától (Vulpes corsac) az argáliáig (Ovis ammon) terjedő vadzsákmányt is ehetnek. Az Ibériai-félszigeten a keselyűk korábban főként európai nyúl (Oryctolagus cuniculus) tetemekkel táplálkoztak, de mióta a vírusos vérzéses tüdőgyulladás (VHP) elpusztította az egykor bőséges nyúlállományt, a keselyűk ma a házi juhok tetemeit fogyasztják, kiegészítve sertésekkel (Sus scrofa domesticus) és szarvasokkal. Törökországban a táplálkozási preferenciák a következők voltak: argáli (Ovis ammon) (92 tetem), vaddisznó (Sus scrofa) (53 tetem), csirke (Gallus gallus domesticus) (27 tetem), szürke farkas (13 tetem) és vörös róka (Vulpes vulpes) (13 tetem). Szokatlanul nagy mennyiségű növényi anyagot találtak a Törökországból származó pelletekben, különösen fenyőtobozokat. Az elterjedési területéhez tartozó keselyűk közül a cinege van a legjobban felkészülve a kemény tetemek bőrének feltépésére, köszönhetően erős csőrének. Még a csontokat, például a bordákat is képes széttörni, hogy hozzáférjen a nagytestű állatok húsához. Terjedési területén dominál a többi dögevő keselyűvel szemben, még más nagytestű keselyűkkel, például a gyurgyalag keselyűkkel, a szakállas keselyűkkel vagy a vad földi ragadozókkal, például a rókákkal szemben is. Míg a zajos gyps keselyűk rikácsolnak és röpködnek, addig a gyakran csendes cinereus keselyűk jól kordában tartják őket, amíg jóllaknak és jóllaknak. Egy nemrégiben készült fotósorozaton egy keselyű keselyű ismeretlen okokból megtámadott egy himalájai griffmadarat repülés közben, bár a griffmadár nem sérült meg súlyosan. A keselyűk gyakran erőszakoskodnak és uralkodnak a sztyeppei sasok (Aquila nipalensis) felett, amikor a két faj Ázsiában telelve ugyanazt a zsákmányt és hullát keresi fel. Egy ritka sikeres kleptoparazitizmusról készült felvétel Koreában, amikor egy szteller-sas (Haliaeetus pelagicus) ellopta a keselyűtől a táplálékot.

Egy Spanyolországban táplálkozó keselyű

A legközelebbi élő rokona valószínűleg a bütykös keselyű, amely alkalmanként élő zsákmányt ejt. Alkalmanként feljegyezték, hogy a keselyűsólyom élő zsákmányt is zsákmányol. A jelentések szerint a keselyűsas által elejtett élő állatok közé tartoznak a jakok és a házi szarvasmarhák (Bos primigenius taurus) borjai, malacok, házi bárányok és kölykök (Canis lupus familiaris), rókák, vadjuhok bárányai, valamint nagytestű madarak, például libák, hattyúk és fácánok fészekaljai és fiókái, különféle rágcsálók, ritkán kétéltűek és hüllők. Ez a faj vadászott teknősökre (amelyeket a keselyűk valószínűleg úgy öltek meg, hogy repülés közben magukkal vitték, és sziklákra dobták, hogy behatoljanak a páncélba; vö. Aiszkhülosz#Halál) és gyíkokra. Bár ritkán figyelték meg patás állatok elejtésekor, a keselyűs keselyűkről feljegyezték, hogy alacsonyan repülnek a csordák körül, és nemrég elejtett vadon élő patás állatokkal táplálkoznak, amelyeket vélhetően ők öltek meg. Főleg újszülött bárányokra vagy borjakra vadásznak, különösen a betegekre. Bár általában nem gondolják, hogy veszélyt jelentene az egészséges házi bárányokra, a látszólag egészséges bárányokra irányuló ritka ragadozótámadások megerősítést nyertek. A vélhetően keselyűk által vadászott fajok közé tartozik az argáli, a szajgaantilop (Saiga tatarica), a mongol gazella (Procapra gutturosa) és a tibeti antilop (Pantholops hodgsonii).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.