Keltavästäräkki

Espanjassa

Israelissa

Keltavästäräkki (cinereous vulture) on pitkälti yksinäinen lintu, jota tavataan yksin tai pareittain paljon useammin kuin useimpia muita vanhan maailman korppikotkia. Suurille raadoille tai ruokailupaikoille saattaa kerääntyä pieniä ryhmiä. Tällaisiin ryhmiin voi harvoin kuulua jopa 12-20 korppikotkaa, joidenkin vanhempien raporttien mukaan jopa 30 tai 40.

PesintäEdit

Muna

Euroopassa korppikotka palaa pesimäpaikalle tammi- tai helmikuussa. Espanjassa ja Algeriassa ne aloittavat pesinnän helmi-maaliskuussa, Krimillä maaliskuun alussa, Luoteis-Intiassa helmi- tai huhtikuussa, Koillis-Intiassa tammikuussa ja Turkestanissa tammikuussa. Ne pesivät väljissä yhdyskunnissa, ja pesät sijaitsevat harvoin samassa puussa tai kalliomuodostelmassa, toisin kuin muut vanhan maailman korppikotkat, jotka pesivät usein tiiviissä yhdyskunnissa. Espanjassa pesiä on löydetty 300 metrin ja 2 kilometrin etäisyydeltä toisistaan. Silmäkorppikotka pesii korkeilla vuorilla ja suurissa metsissä, ja se pesii puissa tai toisinaan kallionjyrkänteillä. Pesimäkausi kestää helmikuusta syys- tai lokakuuhun. Yleisin lentonäytös koostuu parien synkronisista lentoliikkeistä. Parien ja nuorten lintujen välinen lentoleikki ei kuitenkaan ole epätavallista, ja suuret linnut yhdistävät kyntensä toisiinsa ja syöksyvät spiraalimaisesti taivaan halki. Linnut käyttävät rakennusmateriaaleina keppejä ja oksia, ja urokset ja naaraat tekevät yhteistyötä kaikissa poikasten kasvatukseen liittyvissä asioissa. Valtava pesä on 1,45-2 metriä leveä ja 1-3 metriä syvä. Pesän koko kasvaa, kun pari käyttää sitä vuosien mittaan toistuvasti, ja se koristellaan usein lannalla ja eläinten nahoilla. Pesät voivat olla jopa 1,5-12 metriä korkeita suuressa puussa, kuten tammessa, katajassa, päärynä-, manteli- tai männyssä. Useimmat pesäpuut sijaitsevat kallioilla. Muutamissa tapauksissa korppikotkien on todettu pesivän suoraan jyrkänteillä. Yksi jyrkänteen pesä täytti kokonaan 3,63 metriä leveän ja 2,5 metriä syvän jyrkänteen. Munapesässä on tyypillisesti vain yksi muna, mutta poikkeuksellisesti munia voi olla kaksi. Munien pohjaväri on valkoinen tai vaaleanruskea, ja niiden päällä on usein punaisia, purppuranpunaisia tai punaruskeita merkkejä, ja ne ovat lähes yhtä laikukkaita kuin haukan muna. Munien korkeus on 83,4-104 millimetriä ja leveys 58-75 millimetriä, ja ne ovat keskimäärin 90-69,7 millimetriä. Itämisaika voi olla 50-62 päivää, keskimäärin 50-56 päivää. Tavallisesti kuoriutuminen tapahtuu Euroopassa huhti- tai toukokuussa. Vastakuoriutuneet poikaset ovat puoli-ilmaisia. Poikasia peittää harmaanvalkoisesta harmaanruskeaan vaihteleva untuva, joka vaalenee iän myötä. Ensimmäiset lentohöyhenet alkavat kasvaa samoista koloista kuin untuva, kun poikanen on noin 30 päivän ikäinen, ja ne peittävät untuvan kokonaan 60 päivän ikään mennessä. Vanhemmat ruokkivat poikaset röyhtäilemällä, ja aktiivisesta pesästä tulee tiettävästi hyvin pahanhajuinen ja haiseva. Mongoliassa pesivien poikasten paino kasvoi kesäkuun alussa noin kuukauden ikäisinä noin 2 kg:sta (4,4 lb) hieman vanhempia massiivisemmiksi, lähes 16 kg:ksi (35 lb), vähän ennen lentoonlähtöä alkusyksyllä. Lentoonlähtö ilmoitetaan, kun poikaset ovat 104-120 päivän ikäisiä, mutta riippuvuus vanhemmista voi jatkua vielä kahden kuukauden ajan. Radiosatelliittipaikannuksen mukaan nuoret linnut itsenäistyvät vanhemmistaan 5,7-7 kuukauden kuluttua kuoriutumisesta (eli 2-3 kuukauden kuluttua lentoonlähtöhetkestä).

Sinikorppien pesimämenestys on suhteellisen hyvä, sillä noin 90 prosenttia munista kuoriutuu onnistuneesti ja yli puolet vuotiaista linnuista selviytyy aikuisiksi. Ne ovat omistautuneita ja aktiivisia vanhempia, ja pesivän parin molemmat jäsenet suojelevat pesää ja ruokkivat poikasia vuorotellen röyhtäilemällä. Mongoliassa Pallaskissaa (Otocolobus manul) ja korppia (Corvus corax) pidetään potentiaalisina munien saalistajina sekä puu- että kalliopesissä. Harmaasudet (Canis lupus) ja ketut mainitaan myös mahdollisina pesien saalistajina, mutta koska kumpikaan niistä ei pysty kiipeämään puihin eikä vaikeapääsyisten kalliopesien saalistuksesta ole tietoja, tämä vaikuttaa epätodennäköiseltä. Todistajien mukaan partakorppikotkat (Gypaetus barbatus) ja keisarikotkat (Aquila adalberti) ovat yrittäneet tappaa pesänpoikasia, mutta molemmissa tapauksissa vanhemmat ajoivat ne pois. On olemassa yksi tapaus, jossa espanjalainen keisarikotka on hyökännyt ja tappanut kalasääskikorppikotkan puolustaessaan omaa pesäänsä Espanjassa. Kultakotkat ja huuhkajat saattavat harvoin yrittää tappaa vanhemman pesänpoikasen tai jopa aikuisen yksilön väijytyksessä, mutta kumpikaan laji ei ole todennettu saaliseläin, ja jos näin tapahtuu, kyseessä on todennäköisesti harvinainen tapaus. Laji voi elää jopa 39 vuotta, mutta 20 vuotta tai vähemmän on luultavasti yleisempää, eikä sillä ole muita aikuisten vakituisia saalistajia kuin ihminen.

RuokailuEdit

Kuusi kinuskikorppikotkaa pienempien euraasialaishaikaroiden

Kuten kaikki korppikotkat, myös kinuskikorppikotka syö enimmäkseen raatoa. Silmäkorppikotka syö lähes kaikenlaista raatoa, suurimmista saatavilla olevista nisäkkäistä kaloihin ja matelijoihin. Tiibetissä yleisesti syödyt ruhot voivat sisältää sekä luonnonvaraisia että kotieläiminä pidettäviä jakkeja (Bos mutus ja Bos grunniens), bharaleja, tiibetiläisiä gaselleja (Pseudois nayaur), kiangeja (Equus kiang), villajäniksiä (Lepus oiostolus), himalajan marmotteja (Marmota himalayana), kotieläiminä pidettäviä lampaita (Ovis aries) ja jopa ihmisiä, lähinnä niiden taivaallisilla hautapaikoilla. Tiettävästi Mongoliassa Tarbagan-murmelit (Marmota sibirica) muodostivat suurimman osan ruokavaliosta, vaikka kyseinen laji on nykyään uhanalainen, koska paikalliset ihmiset suosivat sitä ruokavaliossaan. Mongoliassa saatetaan lisäksi syödä luonnonvaraista saalista, joka vaihtelee kortsuketusta (Vulpes corsac) argaliin (Ovis ammon). Aikaisemmin Iberian niemimaan korppikotkat söivät pääasiassa kanin (Oryctolagus cuniculus) ruhoja, mutta koska virusperäinen hemorraginen keuhkokuume (VHP) tuhosi siellä aikoinaan runsaslukuisen kanikannan, korppikotkat käyttävät nykyään kotieläiminä pidettyjen lampaiden ruhoja, joita täydennetään sioilla (Sus scrofa domesticus) ja peuroilla. Turkissa ruokavalioksi valittiin argali (Ovis ammon) (92 raatoa), villisika (Sus scrofa) (53 raatoa), kana (Gallus gallus domesticus) (27 raatoa), harmaa susi (13 raatoa) ja punakettu (Vulpes vulpes) (13 raatoa). Turkista peräisin olevista pelleteistä löytyi epätavallisen paljon kasviainesta, erityisesti männyn käpyjä. Levinneisyysalueensa korppikotkista cinereous on voimakkaan nokkansa ansiosta parhaiten varustautunut repimään auki kovia ruhon nahkoja. Se pystyy jopa murtamaan luut, kuten kylkiluut, päästäkseen käsiksi suurten eläinten lihaan. Se on hallitseva lajinsa muihin haaskalintuihin nähden, jopa muihin suuriin haaskalintuihin, kuten gyps- ja partahaaskalintuihin tai kettujen kaltaisiin kiihkeisiin maanpinnalla eläviin petoeläimiin nähden. Vaikka äänekkäät gyps-korppikotkat räksyttävät ja lentelevät ympäriinsä, usein äänettömät sarvikorppikotkat pitävät ne hyvin loitolla, kunnes ne ovat tyytyväisiä ja saaneet tarpeekseen. Hiljattain otetuissa valokuvissa näkyy, kuinka kalasääskikorppikotka hyökkää tuntemattomasta syystä lennossa olleen himalajagriffonin kimppuun, vaikka griffon ei loukkaantunut vakavasti. Silmäkorppikotkat kiusaavat ja dominoivat usein arokotkia (Aquila nipalensis), kun nämä kaksi lajia joutuvat talvehtimaan Aasiassa saman saaliin ja raadon kimppuun. Koreassa kuvattiin harvinainen onnistunut kleptoparasiitin teko, kun merikotka (Haliaeetus pelagicus) varasti haaskalta ruokaa.

Espanjassa ruokaileva naurulokkikorppikotka

Sen lähin elävä sukulainen lienee lappalaiskorppikotka, joka toisinaan ottaa elävää saalista. Ajoittain on havaittu, että naurulokkikorppikotka saalistaa myös elävää saalista. Eläviä eläimiä, joita korppikotkat ovat tiettävästi saalistaneet, ovat muun muassa jakkien ja kotieläiminä pidettävien nautojen (Bos primigenius taurus) vasikat, porsaat, kotieläiminä pidettävät karitsat ja pennut (Canis lupus familiaris), ketut, luonnonvaraisten lampaiden karitsat sekä suurten lintujen, kuten hanhien, joutsenten ja fasaanien, poikaset ja linnunpoikaset, erilaiset jyrsijät ja harvoin sammakkoeläimet ja matelijat. Laji on metsästänyt kilpikonnia (jotka korppikotkat todennäköisesti tappavat kantamalla ne lennossa ja pudottamalla ne kivien päälle kuoren läpäisemiseksi; vrt. Aischylus#Kuolema) ja liskoja. Vaikka sorkka- ja kavioeläimiä on harvoin havaittu tappavan, sarvikorppikotkien on havaittu lentävän matalalla laumojen ympärillä ja syövän hiljattain tapettuja luonnonvaraisia sorkka- ja kavioeläimiä, jotka niiden uskotaan tappaneen. Metsästetään pääasiassa vastasyntyneitä karitsoja tai vasikoita, erityisesti sairaita. Vaikka sen ei yleensä uskota olevan uhka terveille kotieläiminä pidetyille karitsoille, ilmeisesti terveiden karitsojen harvinainen saalistaminen on kuitenkin vahvistettu. Lajeihin, joiden on uskottu joutuneen korppikotkien saalistamiksi, ovat kuuluneet argali, saiga-antilooppi (Saiga tatarica), mongolian gaselli (Procapra gutturosa) ja tiibetinantilooppi (Pantholops hodgsonii).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.