I Spanien

I Israel

Kinergrib er en overvejende solitær fugl, der findes alene eller i par meget oftere end de fleste andre gribbe fra den gamle verden. Ved store kadavere eller fødesteder kan små grupper samles. Sådanne grupper kan sjældent omfatte op til 12 til 20 gribbe, med nogle ældre rapporter om op til 30 eller 40.

BrædtningRediger

Et æg

I Europa vender cinereusgribben tilbage til ynglepladsen i januar eller februar. I Spanien og Algeriet begynder de at yngle i februar i marts, på Krim i begyndelsen af marts, i det nordvestlige Indien i februar eller april, i det nordøstlige Indien i januar og i Turkestan i januar. De yngler i løse kolonier, hvor rederne sjældent findes i samme træ eller klippeformation, i modsætning til andre gribbe fra den gamle verden, som ofte yngler i tæt sammenbyggede kolonier. I Spanien er der fundet reder med en afstand på mellem 300 m og 2 km fra hinanden. Kvindegribben yngler i høje bjerge og store skove og bygger rede i træer eller lejlighedsvis på klippeafsatser. Parringstiden varer fra februar til september eller oktober. Den mest almindelige fremvisning består af synkrone flyvebevægelser af par. Flyvespil mellem par og unge fugle er dog ikke usædvanligt, hvor de store fugle griber ind i hinanden med kløer og spiralerer ned gennem himlen. Fuglene bruger pinde og kviste som byggematerialer, og hanner og hunner samarbejder om alt, hvad der vedrører opdræt af ungerne. Den enorme rede er 1,45-2 m bred og 1-3 m dyb. Reden vokser i størrelse, efterhånden som et par bruger den gentagne gange i årenes løb, og den bliver ofte dekoreret med gødning og dyrehuder. Redene kan være op til 1,5-12 m høje i et stort træ som f.eks. en eg, en enebær, en vild pære, en mandel eller et fyrretræ. De fleste redetræer findes langs klipper. I nogle få tilfælde er der registreret cinereous gribbe, som yngler direkte på klipper. En klipperede fyldte fuldstændig en afsats, der var 3,63 m bred og 2,5 m dyb. Ægklædet består typisk kun af et enkelt æg, men der kan undtagelsesvis blive lagt to æg. Æggene har en hvid eller bleg bøffelfarvet grundfarve er ofte overlejret med røde, purpurfarvede eller rødbrune mærker og er næsten lige så plettet som falkeæg. Æggene måler fra 83,4 til 104 mm i højden og 58 til 75 mm i bredden, med et gennemsnit på 90 mm × 69,7 mm (3,54 tommer × 2,74 tommer). Inkubationstiden kan variere fra 50 til 62 dage, med et gennemsnit på 50-56 dage. Normalt sker klækningen i april eller maj i Europa. De nyklækkede unger er halvaltriciale. Ungerne er dækket af gråhvidt til gråbrunt dun, der bliver lysere med alderen. De første flyvefjerene begynder at vokse fra de samme hylstre som dunene, når ungen er omkring 30 dage gammel, og de dækker dunene fuldstændigt ved 60 dages alderen. Forældrene fodrer ungerne ved at kaste op, og en aktiv rede bliver efter sigende meget ildelugtende og stinkende. Vægten af redeunger i Mongoliet er steget fra så lidt som 2 kg, når de er omkring en måned gamle i begyndelsen af juni, til at være lidt mere massive end deres forældre med op til næsten 16 kg kort før udflyvning i det tidlige efterår. Der rapporteres om udflyvning, når ungerne er 104-120 dage gamle, selv om afhængigheden af forældrene kan fortsætte i yderligere to måneder. Radiosatellitsporing tyder på, at unge fugle er uafhængige af deres forældre 5,7-7 måneder efter udklækningen (dvs. 2-3 måneder efter udflyvning). Den succes, som cinereous gribbe har med at bygge rede, er relativt høj, idet omkring 90 % af æggene klækkes med succes, og mere end halvdelen af de etårige fugle vides at overleve til voksenalderen. De er hengivne, aktive forældre, hvor begge medlemmer af et ynglepar beskytter reden og fodrer ungerne på skift via opkastninger. I Mongoliet anses Pallas-katten (Otocolobus manul) og den almindelige ravn (Corvus corax) for at være potentielle rovdyr af æggene i potentielt både træ- og klippereder. Grå ulve (Canis lupus) og ræve nævnes også som potentielle rovdyr i reder, men da ingen af dem kan klatre op i træer, og der heller ikke er nogen tilfælde af rovdyr på utilgængelige klippereder, forekommer dette usandsynligt. Der har været vidneberetninger om skæggribbe (Gypaetus barbatus) og spansk kejserørn (Aquila adalberti), der har forsøgt at dræbe redeungerne, men i begge tilfælde blev de jaget væk af forældrene. Der er et enkelt tilfælde af en spansk kejserørn, der har angrebet og dræbt en grib i en forsvarshandling for sin egen rede i Spanien. Kongeørne og ørneugler kan sjældent forsøge at dræbe en ældre redeunge eller endog voksne fugle i et bagholdsangreb, men arten er ikke et verificeret bytte for nogen af dem, og det vil efter al sandsynlighed være en sjælden begivenhed, hvis det skulle forekomme. Arten kan leve op til 39 år, selv om 20 år eller mindre formentlig er mere almindeligt, og den har ingen regelmæssige rovdyr af voksne fugle ud over mennesket.

FodringRediger

Seks cinereous gribbe med de mindre eurasiske gribbe

Som alle gribbe spiser cinereous gribbe mest ådsler. Kinagribben æder ådsler af næsten alle typer, lige fra de største tilgængelige pattedyr til fisk og krybdyr. I Tibet kan de almindeligt spiste kadavere omfatte både vilde og tamme yaks (Bos mutus og Bos grunniens), Bharal, tibetanske gazeller (Pseudois nayaur), kiangs (Equus kiang), uldhare (Lepus oiostolus), Himalaya-marmots (Marmota himalayana), tamfår (Ovis aries) og endda mennesker, hovedsageligt dem på deres himmelske gravpladser. I Mongoliet skulle Tarbagan-marmots (Marmota sibirica) angiveligt have udgjort den største del af kosten, selv om denne art nu er truet, da den foretrækkes i lokalbefolkningens kost, vilde byttedyr, der spænder fra corsakræv (Vulpes corsac) til argali (Ovis ammon), kan blive spist yderligere i Mongoliet. Historisk set ernærede de cinereous gribbe på Den Iberiske Halvø sig hovedsagelig af kadavere af europæiske kaniner (Oryctolagus cuniculus), men siden viral hæmorrhagisk lungebetændelse (VHP) har ødelagt den engang så talrige kaninbestand der, er gribbene nu afhængige af ådsler af tamfår, suppleret med svin (Sus scrofa domesticus) og hjorte. I Tyrkiet var de foretrukne fødeemner argali (Ovis ammon) (92 ådsler), vildsvin (Sus scrofa) (53 ådsler), høns (Gallus gallus domesticus) (27 ådsler), gråulve (13 ådsler) og rødræve (Vulpes vulpes) (13 ådsler). Usædvanligt nok blev der fundet en stor mængde plantemateriale i pellets fra Tyrkiet, især kogler af fyrretræer. Blandt de gribbearter, der findes i dens udbredelsesområde, er cinereous bedst rustet til at rive hårde kadaverskind op takket være sit kraftige næb. Den kan endda bryde knogler, f.eks. ribben, fra hinanden for at få adgang til kødet fra store dyr. Den er dominerende i forhold til andre ådselædere i dens område, selv i forhold til andre store gribbearter som f.eks. gribbe, skæggribbe eller voldsomme rovdyr på jorden som f.eks. ræve. Mens de støjende gypsgribbe skråler og flyver rundt, holder de ofte tavse gribbe dem på afstand, indtil de er tilfredse og har fået nok. En række billeder, der blev taget for nylig, viser en cinereusgrib, der af ukendte årsager angriber en Himalayagrib under flugt, selv om gribben ikke blev alvorligt såret. Cinereous gribbe tyranniserer og dominerer ofte steppeørne (Aquila nipalensis), når de to arter tiltrækkes af de samme byttedyr og ådsler, mens de overvintrer i Asien. En sjælden vellykket kleptoparasitisme-handling på en kinagrib blev filmet i Korea, da en Stellers havørn (Haliaeetus pelagicus) stjal føde fra gribben.

En cinereusgrib, der æder i Spanien

Dens nærmeste nulevende slægtning er sandsynligvis lappegribben, som lejlighedsvis tager levende bytte. Lejlighedsvis er det også blevet registreret, at cinereusgribben også tager levende bytte. Levende dyr, der angiveligt er blevet taget af kinagribbe, omfatter kalve af yak og tamkvæg (Bos primigenius taurus), smågrise, tamlam og hvalpe (Canis lupus familiaris), ræve, lam af vilde får, sammen med unger og unger af store fugle som gæs, svaner og fasaner, forskellige gnavere og sjældent padder og krybdyr. Denne art har jaget skildpadder (som gribbene sandsynligvis dræber ved at bære dem i flugten og lade dem falde ned på stenene for at trænge ind i skjoldet; jf. Aischylos#Døden) og øgler. Selv om den sjældent er observeret i færd med at dræbe hovdyr, er der registreret cinereous gribbe, som flyver lavt omkring flokke og spiser af nyligt dræbte vilde hovdyr, som den formodes at have dræbt. Det er hovedsageligt nyfødte lam eller kalve, der jages, især syge lam eller kalve. Selv om de normalt ikke anses for at være en trussel mod sunde tamlam, er der i sjældne tilfælde blevet bekræftet prædation på tilsyneladende sunde lam. Arter, der menes at blive jaget af cinereous gribbe, har omfattet argali, saiga-antilope (Saiga tatarica), mongolsk gazelle (Procapra gutturosa) og tibetansk antilope (Pantholops hodgsonii).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.