Sup pálený

Ve Španělsku

V Izraeli

Sup pálený je převážně samotářský pták, vyskytuje se osamoceně nebo v párech mnohem častěji než většina ostatních supů Starého světa. Na velkých mršinách nebo krmných místech se mohou shromažďovat malé skupiny. Takové skupiny mohou vzácně čítat až 12 až 20 supů, podle některých starších zpráv až 30 nebo 40.

HnízděníEdit

Vejce

V Evropě se supi bělohlaví vracejí na hnízdiště v lednu nebo únoru. Ve Španělsku a Alžírsku začínají hnízdit v únoru až březnu, na Krymu začátkem března, v severozápadní Indii v únoru nebo dubnu, v severovýchodní Indii v lednu a v Turkestánu v lednu. Hnízdí ve volných koloniích, hnízda se zřídkakdy nacházejí na stejném stromě nebo skalním útvaru, na rozdíl od ostatních supů starého světa, kteří často hnízdí v těsných koloniích. Ve Španělsku byla nalezena hnízda vzdálená od sebe od 300 m do 2 km. Sup bělohlavý hnízdí ve vysokých horách a rozsáhlých lesích, hnízdí na stromech nebo příležitostně na skalních římsách. Hnízdní období trvá od února do září nebo října. Nejčastější ukázkou jsou synchronní letové pohyby párů. Neobvyklá však není ani letová hra mezi páry a mláďaty, kdy velcí ptáci proplétají pařáty a spirálovitě se snášejí k obloze. Ptáci používají jako stavební materiál klacky a větvičky a samci a samice spolupracují ve všech záležitostech výchovy mláďat. Obrovské hnízdo je 1,45-2 m široké a 1-3 m hluboké. Hnízdo se zvětšuje, jak ho pár v průběhu let opakovaně používá, a často bývá vyzdobeno trusem a zvířecími kůžemi. Hnízda mohou být vysoká až 1,5-12 m na velkém stromě, jako je dub, jalovec, divoká hrušeň, mandloň nebo borovice. Většina hnízdních stromů se nachází podél skal. V několika případech bylo zaznamenáno hnízdění supů mrchožravých přímo na skalách. Jedno skalní hnízdo zcela vyplňovalo římsu, která byla 3,63 m široká a 2,5 m hluboká. Snůška obvykle obsahuje pouze jedno vejce, výjimečně však mohou být snesena i dvě. Vejce mají bílou nebo světle buffovou základní barvu jsou často překryta červenými, purpurovými nebo červenohnědými znaky, jsou téměř stejně skvrnitá jako vejce sokola. Vejce měří 83,4 až 104 mm na výšku a 58 až 75 mm na šířku, průměrně 90 × 69,7 mm. Inkubační doba se může pohybovat od 50 do 62 dnů, v průměru 50-56 dnů. K líhnutí dochází v Evropě obvykle v dubnu nebo květnu. Nově vylíhlá mláďata jsou poloaltrická. Mláďata jsou pokryta šedobílým až šedohnědě zbarveným peřím, které s věkem bledne. První letové peří začíná vyrůstat ze stejných hnízd jako peří, když je mláděti asi 30 dní, a do 60 dnů věku peří zcela zakryje. Rodiče krmí mláďata regurgitací a aktivní hnízdo údajně velmi zapáchá a páchne. Hmotnost mláďat v Mongolsku vzrostla z pouhých 2 kg, když jsou stará asi měsíc na začátku června, na o něco mohutnější než jejich rodiče, až na téměř 16 kg krátce před vylétnutím na začátku podzimu. Uvádí se, že mláďata létají ve věku 104-120 dnů, i když závislost na rodičích může trvat ještě dva měsíce. Rádiové satelitní sledování naznačuje, že věk osamostatnění mláďat od rodičů je 5,7-7 měsíců po vylíhnutí (tj. 2-3 měsíce po vylétnutí).

Hnízdní úspěšnost supů mrchožravých je poměrně vysoká, úspěšně se vylíhne asi 90 % vajec a více než polovina ročních ptáků se dožije dospělosti. Jsou to obětaví a aktivní rodiče, oba členové hnízdního páru chrání hnízdo a střídavě krmí mláďata regurgitací. V Mongolsku jsou za potenciální predátory vajec v potenciálně stromových i skalních hnízdech považováni kočka Pallasova (Otocolobus manul) a krkavec velký (Corvus corax). Jako potenciální predátoři hnízd jsou zmiňováni také vlk šedý (Canis lupus) a liška, ale vzhledem k tomu, že ani jeden z nich neumí šplhat po stromech a nebyly zaznamenány ani případy predace na nepřístupných skalních hnízdech, zdá se to nepravděpodobné. Existují svědectví o pokusech supů bradatých (Gypaetus barbatus) a španělských orlů královských (Aquila adalberti) zabít mláďata, ale v obou případech byli zahnáni rodiči. Existuje jediný případ, kdy španělský orel císařský napadl a zabil supa mrchožravého při obraně vlastního hnízda ve Španělsku. Orli skalní a orlosupi se mohou vzácně pokusit zahnat starší mládě nebo dokonce dospělého jedince ze zálohy, ale ani pro jednoho z nich není tento druh ověřenou kořistí a pokud k tomu dojde, bude to s největší pravděpodobností vzácný případ. Tento druh se může dožít až 39 let, i když 20 let nebo méně je pravděpodobně běžnější, přičemž kromě člověka nemá žádné pravidelné predátory dospělých jedinců.

PotravaEdit

Šest supů bělohlavých s menšími supy bělohlavými

Stejně jako všichni supi bělohlaví se živí převážně mršinami. Sup zpěvný se živí mršinami téměř všech druhů, od největších dostupných savců až po ryby a plazy. V Tibetu mohou být běžně konzumovanými mršinami divocí i domácí jaci (Bos mutus a Bos grunniens), bharalové, tibetské gazely (Pseudois nayaur), kiangové (Equus kiang), zajíci srstnatí (Lepus oiostolus), himálajští svišti (Marmota himalayana), domácí ovce (Ovis aries), a dokonce i lidé, především ti na svých nebeských pohřebištích. V Mongolsku údajně tvořili největší část jídelníčku svišti tarbaganští (Marmota sibirica), ačkoli tento druh je dnes ohrožen, protože je v jídelníčku místních lidí upřednostňován, v Mongolsku může být navíc konzumována divoká kořist od lišky korsaka (Vulpes corsac) po argali (Ovis ammon). V minulosti se supi mrchožraví na Pyrenejském poloostrově živili převážně mršinami králíků evropských (Oryctolagus cuniculus), ale protože virová hemoragická pneumonie (VHP) zdevastovala kdysi hojnou králičí populaci, jsou nyní supi závislí na mršinách ovcí domácích, které doplňují prasata domácí (Sus scrofa domesticus) a jeleni. V Turecku byli v potravě preferováni argali (Ovis ammon) (92 kusů mršin), divoká prasata (Sus scrofa) (53 kusů), kuřata (Gallus gallus domesticus) (27 kusů), vlci šedí (13 kusů) a lišky obecné (Vulpes vulpes) (13 kusů). Neobvykle velké množství rostlinného materiálu bylo nalezeno v peletách z Turecka, zejména borové šišky. Ze supů v jeho areálu je skorec díky svému silnému zobáku nejlépe vybaven k trhání tvrdých kůží mršin. Dokáže dokonce rozlomit kosti, například žebra, aby se dostal k masu velkých zvířat. Je dominantní nad ostatními mrchožrouty ve svém areálu, dokonce i nad jinými velkými supy, jako jsou supi mrchožraví, supi vousatí nebo zuřiví pozemní predátoři, jako jsou lišky. Zatímco hluční supi mrchožraví skřehotají a létají kolem, často mlčenliví supi mrchožraví je drží v dostatečné vzdálenosti, dokud se nenasytí a nenasytí sami sebe. Série nedávno pořízených fotografií zachycuje supa mrchožravého, který z neznámých důvodů napadl v letu grifonka himálajského, ačkoli grifonek nebyl vážně zraněn. Supi bělohlaví často šikanují a ovládají orly stepní (Aquila nipalensis), když se oba druhy během zimování v Asii dostanou ke stejné kořisti a mršině. Vzácný úspěšný akt kleptoparazitismu supa mrchožravého byl natočen v Koreji, když mu orel skalní (Haliaeetus pelagicus) ukradl potravu.

Sup pálený krmící se ve Španělsku

Jeho nejbližším žijícím příbuzným je pravděpodobně sup chocholatý, který příležitostně bere živou kořist. Příležitostně bylo zaznamenáno, že sup zpěvný loví i živou kořist. Mezi živá zvířata, která supi bělohlaví údajně ulovili, patří mláďata jaků a domácího skotu (Bos primigenius taurus), selata, domácí jehňata a štěňata (Canis lupus familiaris), lišky, jehňata divokých ovcí spolu s hnízdy a mláďaty velkých ptáků, jako jsou husy, labutě a bažanti, různí hlodavci a vzácně obojživelníci a plazi. Tento druh lovil želvy (které supi pravděpodobně usmrcují tak, že je nesou v letu a pouštějí na kameny, aby pronikly krunýřem; srovnej Aischylus#Smrt) a ještěrky. Ačkoli byli supi bělohlaví zřídka pozorováni při zabíjení kopytníků, bylo zaznamenáno, že létají nízko kolem stád a krmí se nedávno zabitými divokými kopytníky, o nichž se domnívají, že je zabili. Loví především novorozená jehňata nebo telata, zejména nemocná. Ačkoli se obvykle nepředpokládá, že by ohrožovali zdravá domácí jehňata, byla vzácně potvrzena predace zjevně zdravých jehňat. Mezi druhy, o nichž se předpokládá, že jsou loveny supy mrchožravými, patří argali, antilopa sajga (Saiga tatarica), gazela mongolská (Procapra gutturosa) a antilopa tibetská (Pantholops hodgsonii)

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.